2008.03.19.

RE: rendszergazda

hát, akkor reagálnék az alábbi szösszenetre:

Hmm... Valahogy úgy tűnt, mintha nem mindenki viseltetne kellõ tisztelettel eme igencsak fontos foglalokzás (sőt, hivatás) hőseivel, mondhatni mártirjaival szemben, akik nap mint nap idegi állapotuk kockaztatásával, egészségi helyzetük folyamatos rongálásával vívják Don Quijote-i küzdelmüket a kétfejű sárkány ellen (a két fej neve: hardver és szoftver), mindezt azért, hogy a kedves felhasználó (szaknyelven: stupid user) kedvére szórakozhasson számítógépével.

Nehány cáfolat a félreértések elkerülése végett, és néhány szakmai trükk leleplezése:

> A populáris definíció szerint a rendszergazda az az ember, aki reggel kihajtja a rendszereket az ólból, eteti-itatja, este pedig visszatereli őket oda. A valóság majdnem ilyen szomorú.

A jó gazda rendszere reggel magától kimegy, este magától hazamegy, csak azért járkál mögöttük a rendszergazda, hogy a kedves felhasználó is láthassa: itt kérem szépen, munka folyik.

 

> Számos, egyébként előnytelen jellemvonás...

 

Ebbõl is látható, hogy az "előnytelen" jelzõ prekoncepciózus, mert hogy lenne valami elõnytelen, ha ilyen elhívatott, fontos, felelősségteljes foglalkozásra determinál?

> Az igazi rendszergazda titkos tudás birtokosa, számos beavatási lépésen keresztül sámáni erők birtokosává válik, a felügyeletére bízott rendszeren élet és halál urának képzeli magát, és sajnos az is.

Módosítsunk: nem képzeli magát, mert az. Meg is érdemli, annyi kínos szertartás, és WinNT-telepítés után. De mi is lenne, ha demokrácia uralkodna az egyházakban, a hadseregben vagy a politikában? Káosz. És manapság mindezen területek egyre inkább egy jól felépített számítástechnikai rendszertől függnek, tehát az alapoknál is kemény rend kell, uralkodjon. Q.E.D.

> Vannak mellékhatások is: az évek során egyre fokozódó paranoia, skizofrénia, hatalommánia, kommunikáció-képtelenség és tévedhetetlenség-tudat, hogy csak a legsúlyosabbakat említsük.

Paranoia nincs, nem hisszük, hanem "tudjuk", hogy figyelnek minket hátulról. Hatalommánia sincs, csak hát hatalom van, és (fájó szívvel ugyan, de érzékenységünket legyűrve) kell használnunk. Kommunikálni tudunk, két rendszergazda mindig tökéletesen megérti egymást. (Pfuj Winfos, billgeci stb.) A hiba nem bennünk van. Tévedhetetlenség: tény.

> A rendszerhez fűződő bensőséges viszonya szorosabb, mint bármelyik házasság, a felügyeletére bízott számítógép vagy számítógépek minden porcikáját ismeri.

Ez csak természetes, az ember ismerje munkaeszközét és szerelmét.

> ... huzamosabb ideig azonban nem bírja ki nélküle, modemet vásárol hogy a leglehetetlenebb időpontokban otthonról is ellenőrizhesse működését. Évekig álmodozik arról, hogyan verné szét az egészet egy tűzoltókalapáccsal.

Rendes rendszergazda tudja, hogy ha ő hozzáfér a rendszerhez távolról, akkor bárki más is, így NEM vesz modemet, hanem rendszeresen odazarándokol, esetleg a szerver mellett tábori ágyat állít föl, és barátnőit is ott hódítja meg. Nincs is romantikusabb, mint amikor csak egy halványan derengő monitor világítja meg a rendszergazda acélos testét...

> A rendszergazdának számos ellensége van, de legjobban a felhasználókat utálja. A velük folytatott sziszifuszi küzdelem lassanként kiöl belőle mindent, ami emberi. Az ideális rendszeren nincsenek felhasználók, és a rendszergazda mindent meg is tesz azért, hogy rendszere közelítsen az ideálishoz.

Ez sajnos így van, de ne csüggedjetek, a rendszergazda is felhasználónak született, csak hosszas, kitartó munkával továbbképezte magát. (V.ö.: "A tanár is jó ember volt, de továbbképezte magát.")

> A rendszergazda a valósággal nehezebben boldogul, a verbális kommunikáció során gyakran túlcsordul vagy lefagy. Ideges természetű, embertársait gyanakvó tekintettel méregeti, mindenkiben potenciális felhasználót gyanít. Apró szokásaihoz görcsösen ragaszkodik, az utcán hexadecimális kódokat mormol maga elé.

Nekem speciel be nem áll a szám, halál nyugodt vagyok, a potenciális felhasználókat kifejezetten szeretem, hiszen tulajdonképpen kenyéradóim, nelkülük és Bill Gates (áldassék a neve!) nélkül állástalan lennék.

> A valós világ komplexitása szorongással tölti el...

Amióta láttuk a Mátrixot, tudjuk, hogy a való világ is csak egy számítógépes program. Az életünk, a filozófiánk, a világhoz való hozzáállásunk nagymértékben javult eme alapmű óta. És új célt kaptunk: kitartóan Morpheust keressük, hisz tudjuk: we are the ONE.

> ... kódoltan kommunikál.

Nem kódoltan, hanem a szakavatottak szent nyelvén.

> ... senki nem látott még napozó rendszergazdát. Szélsőséges rendpárti vagy radikális anarchista...

Ha kisüt a nap, a Dagályban csekély belépti díj+jutalék (nekem) ellenébenmegtekinthető leszek! Rendszergazda látszólag anarchista, de csak mert a kedves felhasználó nem látja át a káosz zsenialitását. Rend van ott, de nem átlagember számára értelmezhető rend.

> A rendszergazdának mindig igaza van, a kritika bármely formáját a személye ellen irányuló burkolt támadásként értelmezi, ilyenkor vérengző mimózává változik.

Sajnos a rendszergazdának tényleg mindig igaza van, ez abból az egyszerű tényből következik, hogy ő és rendszere egyaránt tökéletes, így mindent tud róla.

> ... mindig alulfizetve érzi magát...

Well.

> A grafikus alkalmazásoktól (World Wide Web), hálózati játékoktól, interaktív próbálkozásoktól (Java) epilepsziás rohamot kap, a multinacionális karvalytőke rendszervesztõ marketinghúzásainak tartja őket, az ilyesmikkel próbálkozó felhasználót vérbe alázza.

Az is! És utána nekem sír a k.f., nem a multiknak!

> A rendszert számos veszély fenyegeti. A felhasználók apró trükkökkel próbálkoznak a szabályok kijátszására...

Esélyük sincs.

> ... példát statuál, nyilvános büntetést eszel ki. A rendszer határait dühös pitbullként védi, tűzfalakat épít, áramot vezet a szögesdrótba, aknazárat telepít. Rémálmaiban

Ennél sokkal elegánsabban dolgozom, minden hozzáférést letiltok, minden drótot elvágok, így rémálmaim sincsenek.

> ... feketelistákat készít azokról a cégekről és kollegákról, akiket elsőként állít majd falhoz a forradalom...

Galaxis: Útikalauz stopposoknak rulez!

> ... rémtetteit hálózati mítoszok örökítik meg.

És márvány emléktáblák.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása